Tarinoita kuudella kielellä

Andrzej Wilkusin kitarakonsertin ohjelmassa kuullaan sarja eräänlaisia duettoja, joissa Matteo Carcassin (1792-1853) musiikin soidessa seurataan Louis-Léopold Boillyn (1761-1845) maalausten kuva-aiheita. Molemmat taiteilijat viettivät suurimman osan elämästään Pariisissa ja on erittäin todennäköistä, että he tunsivat toistensa. Boillyn vaimo soitti kitaraa harrastuksenaan ja pariskunnan poika, taiteilijamaalari Julien Léopold Boilly, oli toisen pariisilaistuneen kitaristimestarin, Fernando Carullin, muotokuvan tekijä.

Matteo Carcassin kokoelma Etudes Mélodiques op. 60 on yksi tunnetuimmista etydivalikoimista 1800-luvun kitararepertuaarissa. Kokoelman pedagoginen tavoite on erittäin kunniahimoinen. Musiikki haastaa soittajan luomaan milloin suuria, orkestraalisia tunnelmia, milloin heleitä ja hiljaisia hetkiä Franz Schubertin tapaan. Boillyn taulut vangitsevat puolestaan Pariisin arkipäivän katukuvia Ranskan suuren vallankumouksen jälkeisinä vuosina; lasten leikkejä, perheretkiä ja ohikulkijoiden kasvojen ilmeitä.

Konsertin päättää Mauro Giulianin (1781-1829) Rossiniana nro 1 op. 119, kuuluisan oopperasäveltäjän Gioachino Rossinin aarioihin perustuva suurieleinen fantasia.

Andrzej Wilkuksen ura kitaristina alkoi 1980-luvun puolivälissä, jolloin hänet palkittiin useissa kansainvälisissä kitarakilpailuissa Saksassa, Puolassa ja Unkarissa, myöhemmin myös Suomessa ja Belgiassa. Suoritettuaan maisterin tutkinnon kotikaupunkinsa Katowicen musiikkiakatemiassa Alina Gruszkan johdolla, hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa Seppo Siiralan ja Timo Korhosen kitaraluokilla, josta valmistui vuonna 1993.

Sooloresitaalien lisäksi Wilkus on soittanut useissa kamarimusiikkiyhtyeissä (Camerata Silesia, Silesian String Quartet, laulajat Henryka Januszewska, Riikka Hakola, kitaristit Esko Virtanen, Otto Tolonen, Arturo Tallini) sekä kantaesittänyt muun muassa Witold Szalonekin, Jyrki Linjaman, Tapio Tuomelan ja Hannu Pohjannoron musiikkia. Orkesterin solistina hän on esiintynyt Puolan radion sinfoniaorkesterin ja Belgian kuninkaallisen kamariorkesterin kanssa.

Opettajana Andrzej Wilkus on jakanut kokemuksiaan yli 25 vuoden ajan Espoon musiikkiopistossa, Sibelius-Akatemiassa sekä eri
ammattikorkeakouluissa. Tällä hetkellä Wilkus toimii myös Sibelius-Akatemian kitarapedagogiikan lehtorina sekä ainejaoston varajohtajana. Useat hänen oppilaansa ovat menestyneet kansallisissa ja kansainvälisissä kitarakilpailuissa, monista kasvoi tunnettuja muusikoita ja kulttuurivaikuttajia.

Esiintyjä: Andrzej Wilkus, kitara
Musiikki: Matteo Carcassi ja Mauro Giuliani
Kuvat: Louis-Léopold Boilly

Andrzej Wilkus ja kitara