Kalenteri

Kalenteri

Kalevalanpäivä! Kantele ja Kalevala, kuulostaa ihan hyvältä.

28.02.2013
Kertoja-vieraana kansanmusiikin prof.emer. Heikki Laitinen, joka virittelee viestiänsä näin: "Aiheessa on monta näkökulmaa. Lönnrot teki Kalevalasta maailman musiikillisimman eepoksen, sillä hän rakasti itse kanteletta ja oli kanteleen historian suurin tämän soittimen uudistaja. Hän mm keksi kromaattisen kanteleen. Toisaalta siis kantele on Kalevalassa poikkeuksellisesti esillä. Väinämöinen tekee kaksi eri kanteletta: kalanluisen ja koivuisen. Kun kalanluinen kantele on myyttinen, niin sepä katoaakin meren aaltoihin. Näin Väinämöinen tekee koivuisen, oikean, reaalisen kanteleen ja jättää sen perinnöksi suomalaisille. Vielä yksi aspekti. Alkuperäiset laulut kanteleen synnystä ja soitosta ovat tunnetusti yli tuhat vuotta vanhoja. Silti ne ovat hienoin taiteen ylistys mitä suomen kielellä on koskaan runoiltu! Tätä tosiseikkaa on vaikea uskoa ja koko asian miettiminen on hyvin opettavaista nykysuomalaiselle, joka luulee että hänen esi-isänsä olisivat muka asuneet jossain periferiassa. Voi, kyllä tästä riittäis juttua. Ja epäilemättä lauletaankin." Tervetuloa! Järj. Käpylän kirjastoyhdistys
Paikka: Käpylän kirjasto.

Kertoja-vieraana kansanmusiikin prof.emer. Heikki Laitinen, joka virittelee viestiänsä näin:

"Aiheessa on monta näkökulmaa. Lönnrot teki Kalevalasta maailman musiikillisimman eepoksen, sillä hän rakasti itse kanteletta ja oli kanteleen historian suurin tämän soittimen uudistaja. Hän mm keksi kromaattisen kanteleen.

Toisaalta siis kantele on Kalevalassa poikkeuksellisesti esillä. Väinämöinen tekee kaksi eri kanteletta: kalanluisen ja koivuisen. Kun kalanluinen kantele on myyttinen, niin sepä katoaakin meren aaltoihin. Näin Väinämöinen tekee koivuisen, oikean, reaalisen kanteleen ja jättää sen perinnöksi suomalaisille.

Vielä yksi aspekti. Alkuperäiset laulut kanteleen synnystä ja soitosta ovat tunnetusti yli tuhat vuotta vanhoja. Silti ne ovat hienoin taiteen ylistys mitä suomen kielellä on koskaan runoiltu! Tätä tosiseikkaa on vaikea uskoa ja koko asian miettiminen on hyvin opettavaista nykysuomalaiselle, joka luulee että hänen esi-isänsä olisivat muka asuneet jossain periferiassa.

Voi, kyllä tästä riittäis juttua. Ja epäilemättä lauletaankin."

Tervetuloa! Järj. Käpylän kirjastoyhdistys

Lähettäjä
Lassi Logrén
04.02.2013
Viimeksi muokattu
12.02.2013
Tunnisteet: kamulinja